TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ SORULAR VE CEVAPLAR
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı sosyal konut projesine yoğun ilgi oldu. Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şu ana kadar 3 buçuk milyon kişinin müracaat ettiğini ifade etti. Proje kapsamında 81 ilde 5 yılda 500 bin sosyal konut, 50 bin iş yeri yapılacak ve 250 bin konut amaçlı arsa satılacak.
TOKİ’den konut almak mantıklı mı, avantajları ve dezavantajları nelerdir. Memur maaşına endeksli sürekli artan taksitler şeklindeki yaygın düşünce TOKİ’den ev almayı düşünenlerde tereddüt oluşturuyor. Peki, işin aslı nedir, taksitler gerçekten sürekli artıyor mu?
Konu hakkında uzmananına sorduk. Arkhe Planlama Genel Müdürü Fatih Ermiş Toki Sosyal Konut Kampanyasını bizler için değerlendirdi.
Fatih bey bir Şehir Plancısı olarak değerlendirmeniz nedir?
Öncelikle konu biraz basit algılandı ve projenin avantaj ve dezavantajları hakkında tam değerlendirmede yapılmıyor. Bizler teknik insanlarız. Konuya herhangi bir partinin gözünden değil, bugünkü sektör koşullarından, geçmiş proje uygulamalarında yaşananlardan ve inşaat maliyet artışlarına bakarak konuşmalıyız. Öncelikle Toki Projesinin avantajları ve dezavantajlarını açıklamak gerekir.
AVANTAJLARI:
•Başvuru işlemlerinin kolay E-devlet üzerinden
•Tokide konutların değerinin piyasa fiyatlarının altında
•Uzun vadeli ve az peşinat ile alınması (bir nevi kira öder gibi)
•Depreme dayanıklı konut sahibi olunması,
•Yaşanabilir alanlar olması (park, okul, sağlık tesisi, spor alanları, cami toki projelerinin içinde tasarlanıyor)
•Toki ödemelerinde değişik dönemlerde indirim kampanyaları yapılması,
•Hak sahipliği belirlenmesi için uygulanacak kura yönteminin noter huzurunda ve kesinlikle güvenilir olması,
DEZAVANTAJLAR
•Evi olmayan ve karı koca olarak devlet memurluğunda bulunan kişilerin aylık gelirinin 14.000 TL’den fazla olma ihtimalinin böylece devlet memuru olup evi olmayan kişilerin başvurmasına engel bir durum oluşturması ihtimalinin olması,
•Kampanya kapsamında yapılacak konutların ihalelerinin başlama tarihi ne zaman
•Yaklaşık 100 konut ve altında yapılacak projelerde maliyetlerin bir miktar daha fazla olacağı
•Konutların gerçek bedellerinin belirlenmesi ancak ihale işlemlerinin sonuçlandırılması sonucunda oluşması (günümüzde inşaat maliyetlerinin artması neticesinde (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 yılı içerisinde 3. Kez yapı yaklaşık birim maliyetlerin güncellemek zorunda kalmıştır.) •Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacak ihalelere katılımındüşmesi fiyatlann daha da artmasına sebep olabilir.)
•İhalelerin sonuçlandırılması sonrasında belirlenecek satış fiyatlarının üzerine şerefiye bedelleri
de ilave edilerek nihai konut bedeli bulunacak olması,
•Satış sözleşmesinin imzalanması sonrası takip eden ay taksitlerin başlaması (bu durum hem kirada oturanların kira ödemesini, hem de konut taksiti ödemesine sebep olabilecektir.)
•Konut teslimlerinde kesin süre veya Evler zamanında teslim edilemezse vatandaşın zararını kim ödeyecek.
TOKİ’nin, bir kamu kuruluşu olduğundan bizce ayrıca bir garanti gerekmez, bu tür kamu kuruluşlarında çıkan zararları hazine öder. Evler zamanında teslim edilemezse vatandaşın zararını kim ödeyecek. Diyelim ki bir zarar ortaya çıktı. Tüketici hukukundan faydalanarak sözleşmedeki haklı nedenle feshi maddesi üzerinden başvuru yapılarak dairenin o günkü güncel fiyatı olan parayı talep etme hakkı doğar. Sonuçta vatandaşların TOKİ’nin müşterisi TOKİ projeleri çoğu zaman merkezi noktalara inşa edilmemektedir. Bu açıdan TOKİ projesinden ev almak ulaşım şartları açısından da bazı dezavantajlar doğurabilir.
Herkes oturup hesabını yapacak avantajları dezavantajlarını tartarak karar verecek. İnşallah toplumda oluşan ihtiyaç bu proje ile karşılanır.
http://www.sorgunmedya.com/konut-projesinin-avantajlari-ve-dezavantajlari-6849-haberieri