Skip links

EKOTURİZM ÖNCESİ VE SONRASI YATIRIMCININ GÖZÜ TURİZM’DE

Türkiye artk konut fiyatları dövizden daha fazla artış gösteriyor. Sadece konutta değil özellikle salgın sonrası ege kıyılarında arsa, tarla, arazi fiyatları da çok çok artmış durumda. Yatırımcının gözünde parlayan ilk yerler ise İzmir, Muğla, Çanakkale. Özellikle 1915 Çanakkale köprüsü açılışı sonrası Çanakkale’de. Fiyatlar yüksek olduğundan yatırımcı arsalara ve tarlalara yöneldi. Çanakkale, şu an arsa alımında oldukça popüler ve fiyatlar da hızla yükseliyor. Çanakkale genelinde konut imarlı arsalar, son 1 yılda %150 artış gösterdi. Konut fiyatlarında %200

Çanakkale Boğazı’na inşa edilen ve 18 Mart 2022’de hizmete giren olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale’ye olan ilgiyi artırdığı şüphesiz. Tarlalar ve arsalara da rağbet yüksek. Arsa fiyatları nispeten yüksek olduğundan tarlalara yönelenler oldu. Herkes tarla üzerine bir konteyner, kulübe, bağ evi, villa yapmaya yöneliyor. Ama nasıl. İmar plan olmayan veya köy yerleşik dışında olan bu tarlalara nasıl yapı yapılacak.? Balıkesir Çanakkale bölgesinde ilk akla gelen yöntem Ekoturizm.

Ayrıca Muğla Çanakkale gibi yerlerde hükmünde yer alan “KONUTLAR (ÇİFTLİK EVİ, DAĞ EVİ VB.)” ifadesinin gelişen ulaşım bağlantıları ile erişim olanaklarının da artmasıyla özellikle Covid-19 Pandemisi sonrasında turizm amacı dışında münferit veya site şeklinde konut yapılaşmalarına olanak tanıdığı ve şahısların talepleri doğrultusunda ilgili idareler tarafından bu doğrultuda alt ölçekli planlar onaylandığı belirlenmiştir.

EKOTURİZM PROJESİ YAPARAK, DOĞADA BUNGALOW AHŞAP EV KONOKLAMA TESİSLERİ veya KONUT SİTESİ YAPILABİLİR Mİ?


Ekoturizm imarı nasıl alınır?
Ekoturizm imarı nedir?

Ekoturizm imarı alanlarına ne yapılabilir?

Ekoturizm; ” Doğal çevreye zarar vermeden, çevreci anlayışla turizm faliyetlerini sürdürmektir diyebiliriz. Ülkemizde ekoturizm temel amacı; doğal güzelliklerden faydalanmak, bunu yaparken çevreci yapılar inşa etmek, ve aynı zamanda yerel halkı, yani kırsal kesimi kalkındırmak olarak nitelendirebilir.  Aynı zamanda kıyılarda sıkışan turizm sezonunu 12 aya yayararak, iç ve dış turizmden yıl boyu faydalanmak olarak hedeflenmiştir. Ülkemizde Ormanlık alanlarda 130 noktada ekoturizm odakları yeralmaktadır. Ekoturizm ülkemizin 7 bölgesinde yapılabilir. Ekoturizm amaçlı tesis yapmak imar yönetmeliğine bağlıdır. Planlı ve plansız alanlar imar yönetmeliğine uygun uygulamalı imar planı hazırlanmaktadır.
Ekoturizm Tesisi yapmak, Ekoturizm Belgesi almak ve turistik pansiyon, apart otel, bongolow tarzı turistik konaklama yapmak için hangi aşamalardan geçmek gerekmektidir.Piyasadaki algıda aslında budur. Normal şartlar altında kırsal alanlarda yapılamayacak tercihen villa – konut- siteyi bu yolla yapmak.

Eko-Turizm ile ilgili birçok soru alıyoruz. Birçoğunu sosyal medya hesaplarımızdan da cevaplıyoruz. Özellikle Çanakkale’den gelen talep ve sorular doğrultusunda bir bilgilendirme yapmak gerekti.

ARKHE PLANLAMA olarak birçok vatandaşa ve firmaya şehir planlama ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz Balıkesir-Çanakkale bölgesinde gündemde sürekli olan bir konuda Eko-Turizm’dir.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Eko-Turizm Alanları başlıklı tanım maddesi ile.  Eko-Turizm Alanları plan hükümlerinde değişiklik yaptı.25 Mayıs tarihinden itibaren, 1 ay süre ile askıya çıkardı

            Peki değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu? Değişen nedir?

            Eski plan hükmünde Çiftlik evleri, Dağ evleri vb. konaklama kullanımları ifadesinin özellikle Covid salgını sonrası Turizm amacının dışında münferit veya site şeklinde konut yapılaşmasına olanak sağlaması ve konut, daire, villa şeklinde kat mülkiyetine konu edilmesi, satılması Bakanlığı harekete geçirmiştir.

  • Eko-Turizm alan tanımı Çevre Düzeni Planında değiştirilmiş ve konutu ifade eden çiftlik evi dağ evi ve diğer ifadeler kaldırılmıştır. Artık sadece Turizm amacına yönelik tanımlama yapılmış,
  • Eski plan hükmünde minimum parsel büyüklüğü 5.000 m2 iken artık bu 15.000 m2 olmuş,
  • 0,1 olan maksimum emsal yapılaşma değişmemiş ancak
  • %45 Dop yani umumi ve kamu hizmet alanı olan: yol, yeşil alan ve sosyal donatı ayrılması zorunlu kılınmış,
  • Bir diğer önemli değişiklik ise eko-turizm olarak yapılan veya yapılacak tesislerin tek bağımsız bölüm olacağı ve yapıların devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyetine konu olmayacağı yani bölünerek satılamayacağı karara bağlanmıştır.

Özellikle yatırım yaparken, planlamada çok ama çok hataya düşülüyor. Bizim her zaman önerdiğimiz şey;

  • İŞLER UYUŞMAZLIĞA DÜŞMEDEN, ÇIKMAZA GİRMEDEN

ÖNCE HAL EDİLMESİ. HER ZAMAN BİLGİ SAHİBİ OLMALI VE PROFESYONELCE ÇALIŞMALIYIZ.

Leave a comment

Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır.
Call Now Button
Explore
Drag